Majov reef

Sem môžete písať príspevky o všetkom čo predchádza ale je aj nevyhnutné pre štart morského akvária.

Moderators: Roman, reicho, Superreefer

User avatar
Roman
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 2391
Joined: 22 Nov 2005 22:13
Location: Bratislava, Bernolakovo

Re: Moj nový reef-start

Post by Roman » 15 Nov 2010 19:04

komory c2 zrus, bude sa ti tam len drzat bordel

radsej by som tam dal kusok DSB, aj ked pri takych malych rozmeroch bude jeho prinos marginalny
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 15 Nov 2010 19:27

Aké veľké by malo byť DSB, aby to malo signifikatný prínos?
Môže bežať DSB spolu valcom pre bipolalets?
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Roman
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 2391
Joined: 22 Nov 2005 22:13
Location: Bratislava, Bernolakovo

Re: Moj nový reef-start

Post by Roman » 15 Nov 2010 19:49

ad rozmer.... tazko povedat.... dajme tomu ze 40x50cm ( 0,2m2) by som bral ako rozumne minimum na to aby som sa s tym vobec babral :) vyska min 10cm, to vychadza na 20litrov, co je okolo 30kg piesku

DSB a biopelets samozrejme spolu existovat mozu, nechapem odkial sa beru tie povery, ze davkovanie vodky, biopeletky a DSB sa neznasaju...
princip denitrifikacie je rovnaky, rozdiel je len v mediu na ktorom prebieha a prisune uhlika.
Vhodou DSB oproti peletkam ci denitratorom je to, ze okrem rozkladu dusicnanov funguje aj ako liahen planktonu a pokial je na DSB pouzity rozpustny vapenec, prispieva aj k zvysovaniu obsahu vapnika vo vode
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 16 Nov 2010 02:30

to Roman.
Moje skúsenosti sa s tvojimi ani zďaleka nedaju rovnať, ale nie je problém v tom ,že biopalety sú na báze škrobu, a teda pri nejakých zbytkoch, ktorá sa nedostanú do odpeňovača, je potom spôsobené, že škrob postupne spôsobí zatvrdnutie piesku a teda jeho nepriepustnosť?
Inak k tomu DSB, ak tomu dobre chápem ,tak by som potreboval dve filtrácie, lebo len to DSB je veľké ako filtrácia samotná, chápem tomu dobre?
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Roman
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 2391
Joined: 22 Nov 2005 22:13
Location: Bratislava, Bernolakovo

Re: Moj nový reef-start

Post by Roman » 16 Nov 2010 07:39

Skrob je cukor a ked sa raz rozpusti , bakterie ho rozlozia na uhlik, kyslik a vodik... ako by mohol zlepit piesok si fakt neviem predstavit .

nerozumiem pojmu "dve filtracie" ak tym myslis dve filtracne nadoby... tak ano, ale instalacia takehoto systemu zaberie kopec miesta a tym asi zrovna neoplyvas
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu

Dano
Už som čo to napísal
Už som čo to napísal
Posts: 480
Joined: 17 Nov 2006 20:00
Location: Šamorín

Re: Moj nový reef-start

Post by Dano » 16 Nov 2010 08:57

Dve filtracne nadrze mam ja, ale je to koli na prd stojanu. Zumpa z odpenovacom je zvlast a z nej mi cez 2 kolienka preteka voda do dsb s vytlacnou komorou. Ono to funguje tak, nakreslis si filtraciu, vyratas parametre, spravis alebo das si spravit filtracnu nadrz, podla rozmerov si das narezat prapazky a podla toho ako to chces mat ich tam vlepis. Tu uz plati 36 x meraj a potom lep :lol:
Dovolim si par rad, ak sa niekomu nieco nezda, nech ma opravi.
1. Zumpa, nadrz do ktorej z prepadu vteka voda, vacsinou dve trubky, hlavna s ventilom na regulaciu a rezervna, samozrejme je dobre pouzivat filtracnu pancuchu a vediet ju v pohode stiahnut a vycistit. Ta sa moze po par dnoch zaniest na tolko, ze zacne pretekat, treba na to mysliet, aby pri tom nepretekala mimo filtracku, ale do zumpy :!: . Pri planovani velkosti a tvaru zumpy treba mysliet nato aby som tam vedel narvat techniku, ktoru pouzijem pri starte aq, ale mat pri tom rezervu aj na techniku, na ktoru nemam, ale chcel by som. Cize odpenovac, nejaky phosphat filter, pripadne pelety, ak by to mala byt vacsia nadrz a planujem kalk reaktor tak aj na ten. Casto sa potom stava ze zumpa zaberie celu filtracku :shock: preto treba spekulovat aj nad vyberom techniky, tvar zariadenia, rozmery, manipulovatelnost a pod. Kazda masinka sa od tial musi dat relativne lachko vybrat koli udrzbe.
2. Ak planujem dsb, snazim o co najvacsiu plochu, mam za to, ze aj ked dlhsi, ale pri tom uzky priestor cca 15 cm nie je vhodny. Ak ma niekto takto dlhodobo funkcne dsb s rozmerom napr 60 x 15 cm, nech da skusenosti. Pocul som o pomere spon 20% plochy nadrze. Do dsb priteka voda z zumpy casto cez vlepenu priecku, jej vyska mi urcuje vysku hladiny v zumpe, v dsb aspon 10 cm jemneho matrosu, vyska hladiny nad matrosom podla mna minimalne 15 cm.
3. Dalsou prepazkou voda preteka do vytlacnej komory. Tu treba myslieit na to, aby sa tam v pohode zmestilo vytlacne cerpadlo, pricom rozmery komory podla moznosti co najvacise, aspon cca 20x30 cm. V komore mam ,,nieco,, co meria vysku hladiny v nej a zapina doplnanie odparu, ked je komora mala, rychlo sa prejavy odpar a a pri poruche doplnania odparu s tym mozu byt problemy.

Uff, sa mi chcelo tukat, sak sa vyjadrite, skuste nieco poradit. Ja mam napriklad phosfilter vo vytlacnej komore a z neho mam hadicu v zumpe, ked cistim aq, vypnem vytlacne cerpadlo, ale phos filter necham is a tak mi cez dsb stale prudi voda. Mozem aq odpojit aj na dlhsie. Samozrejme vysku hladiny vo filtracke prieckamy nastavit tak, aby sa pri vypnuti elektriky, ci len vytlacneho cerpadla do filtracky v pohode zmestila vsetka voda z komina a trubiek :!: :!:
Dano

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 17 Nov 2010 12:55

aky velky prepad by som mal urobit? Kolko mm z kazdej strany a kolko mm pod výškou hladiny?


Filtrácia :
IMG_0057.JPG
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 17 Nov 2010 20:50

posledná úprava : nákresov a rozmerov.

Aký by mal bať veľký prepad? Aktuálne som plánoval 300 mm prepážku, takže po stranách je to okolo 210mm.
Diery pre prepad 2x3/4 coll , výtlak 1/2 coll.
Aké silné čerpadlo by ste doporučili pre 350 l hrubý objem plus filtrácia. Stačí 3500l.h a aký výrobca?

AQ
IMG_0055.JPG
Filtrácia:
prepážky som prerobil na dsb. Ako písal Roman, viem že to nie je dostatočná plocha, ale o tri roky sa vraciam naspať domov, a tam plánujem filtrčku cez stenu v druhej izbe, aby v som redukoval hluk v obývačke a potom mám viac prietoru na filtráciu a na tomto prvom DSB pre mňa nazbieram skúsenosti.
To dano: odpeňovač aj valec na peltky už mám, takže som to poriadne pomeral
IMG_0058.JPG
IMG_0056.JPG
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 17 Nov 2010 20:51

dodatočný rez filtrácie
IMG_0057.JPG
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 21 Nov 2010 14:21

Ako máte riešený prepad, resp odvádzanie z neho do filtra? Voda je odvádzaná priamo z dna,alebo je z prechodky vyvedená trubka do nejakej výšky prechodu
Pýtam sa preto, lebo od toho potom závisí moja nutná rezerva filtra nad prevádzkovú hladinu, resp. objemu.
Nejak mi totiž nestačí tá moja 100 mm rezrva vo filtri a zvyšovať jeho výšku už nemožem, ťažko by sa vyberal skimer a valec pre peletky.
Zajtra potrebujem definítivne rozmery do objednávky filtra zadať.
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Roman
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 2391
Joined: 22 Nov 2005 22:13
Location: Bratislava, Bernolakovo

Re: Moj nový reef-start

Post by Roman » 21 Nov 2010 15:55

ja teraz idem robit prepad na nove akva 120x60x60

vyska skla je 60cm (vonkajsia)
hladina bude cca 54cm odo dna, tzn 5 cm od vrchu

skleny komin prepadu bude cca 53cm odo dna, predpokladam, ze pri maximalnom prietoku bude vyska hladiny cca 1cm na hranou, z toho mi vychadza rezerva na pokles hladiny pri vypnuti 12x6x0,1 = 7,2litra vody z akvaria

v komine budu 2 trubky priemer 40mm
jedna bude "Durso Stand pipe" dizajn , vyska T kusu cca 30cm nad dnom, takze pri podoryse komina cca 15x20cm a maximalnom moznom zaplneni komina pocas plneho prietoku je rozdiel vysky vody v komine 52cm ( v tej vyske bude druha poistna trubka) je objem tej casti komina 6,6litra

takze spolu mi to dava rozdiel medzi zapnutym a vypnutym obehovym cerpadlom max 13litrov vody, ktora spadne do filtracky

v reale si to vyskusam a potom budem vediet , do akej max vysky mozem doplnat odpar do fitracky aby som nevytopil dom pri vypnuti cerpadla
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 21 Nov 2010 17:07

:) Dakujem Roman,
SUPER SI TO ROZPISAL, VELMI MI TO POMOHLO, MAM LEN ZOPAR OTAZOK, KTORE NASCHVAL PISEM VKYMI PISMENAMI,POD KAZDU TVOJU STAT, ABY TO BOLO ZROZUMITELNEJSIE
ja teraz idem robit prepad na nove akva 120x60x60

vyska skla je 60cm (vonkajsia)
hladina bude cca 54cm odo dna, tzn 5 cm od vrchu
PRECO JE ROZDIEL AZ 5 cm OD DNA PO POVRCH. jA SOM PLANOVAL LEN 3cm. MA TO NEJAKY FUNKCNY DOVOD?

v komine budu 2 trubky priemer 40mm
jedna bude "Durso Stand pipe" dizajn , vyska T kusu cca 30cm nad dnom, takze pri podoryse komina cca 15x20cm a maximalnom moznom zaplneni komina pocas plneho prietoku je rozdiel vysky vody v komine 52cm ( v tej vyske bude druha poistna trubka) je objem tej casti komina 6,6litra
AKY DIZAJN JE "DURSO STAND PIPE" A PRECO SA POUZIVA "T" PROFIL?
AKY JE DOVOD JE ZE, ZE TA DRUHA POISTNA TRUBKA JE VO VYSKE IBA 52cm.

takze spolu mi to dava rozdiel medzi zapnutym a vypnutym obehovym cerpadlom max 13litrov vody, ktora spadne do filtracky

A ESTE OTAZOCKU K VYTLAKU. AK SOM DOBRE POROZUMEL, TY BUDE VIEST VYTLAK Z VONKA?
AK JA BUDEM VRTAT ESTE JEDNU DIERU PRE VYTLAK, AKO JU MAM POTOM VYVIST POD POVRCHOM HLADINY?
MAM UROBIT KOLENO CEZ PREPAD, KTORE POTOM VEDIEM NASPAT POD HLADINU VODY

A ESTE JEDNO, DAKUJEM VAM VSETKYM, TENTO WEB A HLAVNE LUDIA NA NOM SU NAOZAJ SKVELY, NEVIEM CI JE TU NEJAKA VSEOBECNA KAPITOLA PRE TOTO VLAKNO, TAK ASPON TAKTO. NEVIEM CI SOM MOHOL ZACAT PLANOVAT MOJE AQ VHODNEJSIE, AKO KED SI TAKI SKUSENY HARCOVNIK PLANUJE AQ V TOM ISTOM CASE. VDAKA TOMU SOM SA NAPRIKLAD DOZVEDEL ZE EXISTUJE OPTO WHITE, TAKZE PREDNE SKLO BUDE TIEZ Z NEHO, A TAK ISTO OCHOTA A SLUZBY TOHO VYROBCU AQ V BRNE SU SUPER, TIEZ OBJEDNAVAM U NEHO.
ESTE RAZ DIK AJ TYM, KTORI MI POMAHAJU CEZ SUKROMNE SPRAVY. :-)
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Roman
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 2391
Joined: 22 Nov 2005 22:13
Location: Bratislava, Bernolakovo

Re: Moj nový reef-start

Post by Roman » 21 Nov 2010 17:54

skusim zodpovedat:

hladinu idem davat tak nizko kvoli tomu, ze na rozhybanie vody chcem pouzit Tunze Wavebox, predpokladam, ze hladina bude lietat az do 5cm hore-dole.
Preto mam prepad v strede nadrze, nakolko pri pouziti waveboxu je stred kmitne jedine miesto kde sa nemeni vyska hladiny.
http://www.tunze.com/fileadmin/images/p ... on.105.jpg


uvazujem dokonca ze dam hladinu este nizsie aby som mohol robit este vacsie vlny. Netusim nakolko dokaze nano Wavebox rozhupat 120cm dlhe akva. Mam trochu obavu aby sa vode neprelievala cez bok.

Ad Durso, pozri si stranku http://www.dursostandpipes.com/ , cez ten T kus pada voda dole, zhora sa ten system zavzdusnuje aby vobec fungoval.
Teoreticky by som mohol to T dat az dole, ale potom by bol v prepade zbytocne velky rozdiel hladin a ja nechcem mat v obyvacke vodopad. Durso idem pouzit preto, ze je to asi najtichsi mozny dizajn prepadu. Takze to cele nadizajnujem tak, aby bola hladina vody v prepade iba o trosku nizsie. Ak by sa nahodou ta trubka upchala, voda v prepade vystupa az do urovne druhej poistnej trubky, ktora je len o 1cm nizsie nez hrana prepadu. Ked dojde k tomu, voda bude tiect cez poistnu trubku a bude to hlucne, takze to zafunguje aj ako akusticky alarm, ze sa nieco deje v prvej trubke, napriklad tam vliezol slimak alebo sa nakopili riasy...
Keby som mal iba jednu vytlacnu trubku , viedol by som ju suoso v tej poistnej trubke , ale pouzijem SCWD a vytlak budem tahat 2 trubkami 20mm. Tie budu zvonka za akvarkom.

Ak bude robit vytlak trubkou cez dno hore, musis ju vyviest az nad hladinu a tam otocit kolienkami nazad na uroven tesne pod hladinou. Nezabudni, ze v tych kolienkach musi byt jedna mala dierka asi tak 1mm aby sa ohyb zavzdusnil pri vypnuti cerpadla, aby sa voda nezacala vracat nazad (siphon effect)
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu

User avatar
Marian Gross
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1040
Joined: 02 Sep 2009 16:00
Location: Lisabon , Portugalsko

Re: Moj nový reef-start

Post by Marian Gross » 21 Nov 2010 18:38

[quote="Roman"]skusim zodpovedat:
ESTE ZOPAR OTAZOK
Preto mam prepad v strede nadrze, nakolko pri pouziti waveboxu je stred kmitne jedine miesto kde sa nemeni vyska hladiny.
http://www.tunze.com/fileadmin/images/p ... on.105.jpg
TAKZE TO JA SA ASI PRI MOJOM ROHOVOM AKVARIU S WAVEBOXOM MOZEM ASI ROZLUCIT, VSAK? (ODVESNY 930 mm, PREPONA OKOLO 1060).
A ESTE K TOMU DVIHAT VYSKU AQ AZ NA 700, TO BY UZ ASI T5 SVETELNE ZDROJE ASI NEUTIAHLI

Ad Durso, pozri si stranku http://www.dursostandpipes.com
DIK ZA LINK. tAKZE OPRAV MA AK SOM TO ZLE POCHOPIL, ALE TO "T" JE VLASTNE LEN OHNUTA TRUBKA, KTORA MA SVOJU ODVETRACIU SACHTU, KTORA JE VYVEDENA AZ TESNE NAD HLADINU?

pouzijem SCWD a vytlak budem tahat 2 trubkami 20mm. Tie budu zvonka za akvarkom.
MOHOL BY SI MI PROSIM TA ESTE VYSVETLIT, CO JE SCW?
OKREM TOHO AK TIE DVE 20 MM TRUBKY POJDU VONKAJSKOM, TAK TIEZ ICH BUDES MUSIET INSTALOVAT PRIVODOM NAD AKVARKOM, ALEBO ?
Set JUWEL 190l, kanistrový filter Fluval 304 - zrušené
360l rohové , 100 l filter, osvetlenie 6x39w plus 2x24w - zrušené
AQ 360 l , filter 100l, čistý objem vody v nádrži: 370L, osvetlenie ATI 6x54W + 2x24W- aktívne
AQ 625l v príprave

User avatar
Roman
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 2391
Joined: 22 Nov 2005 22:13
Location: Bratislava, Bernolakovo

Re: Moj nový reef-start

Post by Roman » 24 Nov 2010 18:20

Marian Gross wrote: TAKZE TO JA SA ASI PRI MOJOM ROHOVOM AKVARIU S WAVEBOXOM MOZEM ASI ROZLUCIT,
ano
Marian Gross wrote: tAKZE OPRAV MA AK SOM TO ZLE POCHOPIL, ALE TO "T" JE VLASTNE LEN OHNUTA TRUBKA, KTORA MA SVOJU ODVETRACIU SACHTU, KTORA JE VYVEDENA AZ TESNE NAD HLADINU?
nie celkom, hladina vody v prepade bude zhruba vo vyske toho T kusa, odvetranie je hned nad tym
Marian Gross wrote:
OKREM TOHO AK TIE DVE 20 MM TRUBKY POJDU VONKAJSKOM, TAK TIEZ ICH BUDES MUSIET INSTALOVAT PRIVODOM NAD AKVARKOM, ALEBO ?
fkorz, poza akva, ponad zadnou stenou a ohnute dolu zhruba do vysky hladiny, aby to nespliechalo ale zaroven aby sa pri vypnuti cerpadla okamzite zavzdusnili a aby nechytili spatny tok
Marian Gross wrote: MOHOL BY SI MI PROSIM TA ESTE VYSVETLIT, CO JE SCWD??
Image

hned prvy odkaz u strejdu gugla.....

http://www.3iqventures.com/
desatoro fóra REEF.sk http://reef.sk/viewtopic.php?f=16&t=183
- necitujte celý príspevok pred vami
- fórum nie je chat
- ak si nie ste na 100% istí že viete čo robíte, neraďte druhým, môžete tým napáchať škodu

Post Reply

Return to “Štart novej nádrže”