Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
Moderátori: Roman, reicho, Superreefer
Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
Jedna z prvních otázek po založení nanoreef byla, jak dlouho mi vydrží voda v kanystru, při zabránění přístupu světla. V průběhu se s touto otázkou setkávám neustále. Někdo mi tvrdí, že slaná i osmotická voda vydrží zaručeně 14dní, pak už je její kvalita ohrožena. A jiní zase že osmotická vydrží klidně 3 roky a bude dokonce ještě lepší (čistší) než na začátku. Toto tvrzení si teď už nevybavuju jestli platilo i o již nasolené vodě.
Proto se ptá, má někdo ověřené informace o tom, že kvalita vody má přibližné maximum vhodné kvality zmíněných 14 dní? Zkoušel někdo měřit parametry starší vody?
Proto se ptá, má někdo ověřené informace o tom, že kvalita vody má přibližné maximum vhodné kvality zmíněných 14 dní? Zkoušel někdo měřit parametry starší vody?
- vik_33
- Dlhodobý návštevník fóra
- Príspevky: 3073
- Dátum registrácie: 07 Feb 2007 10:10
- Bydlisko: Ústí nad Labem
- Kontaktovať používateľa:
Re: Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
Při použití obyčejné logiky - osmotická voda je hodně hladová a proto má snahu do sebe natáhnout prakticky cokoliv s čím se setká. To se vztahuje např. i na látky z plastových kanystrů ve kterých je přechovávána ( sklo je v tomto případě mnohem lepší, ale méně praktické ). Dále je to např. CO2, čímž se voda okyseluje. Pro naše účely ovšem nějaká exaktní měření nejsou potřeba a stačí se řídit zdravým rozumem - neskladovat vodu zbytečně dlouho, nešpekulovat a pořídit si vlastní RO a vyrábět si vodu dle potřeby.
Situace u zasolené vody je trochu odlišná. Nejde totiž již o pouhou kapalinu s nějakým ( i když celkem přesně definovaným ) složením. Je to roztok, který by se s trochou nadsázky dal přirovnat třeba k vínu. Pro jeho uchování v co nejlepší kondici je třeba splnit určité podmínky. Při jejich nedodržení se víno začne kazit až v konečné fázi není k ničemu. Se slanou vodou je to podobné, jen jí asi nikdo nebude ochutnávat a tak hůře rozpozná, jak na tom voda je ... Takže opět platí to co u osmotické vody - neskladovat zbytečně dlouho, nevymýšlet hovadiny a vyrábět si pouze potřebné množství.
V dobách, kdy RO stála několik desítek tisíc korun ( a není to zas tak dlouho jak by se mohlo při dnešních cenách zdát ) bylo nutné skladování vody řešit, neboť ne každý si mohl vysokou investici do RO dovolit. A tak se tedy voda dovážela, převážela, prodávala a ... skladovala. V té době se ale považovalo za úspěch udržet při životě korálnatce, které dnes považuje mnoho akvaristů za "plevelné". Dneska je běžné nejen udržet při životě, ale také množit mnohem citlivější, náročnější korálnatce a to je mimo jiné mnohem lepšími možnostmi pro výrobu kvalitní vody. Nesnažme se to tedy kazit nesmyslným skladováním vody kvůli ušetření pár minut času nebo několika málo korun.
Na závěr bych připomněl slova Davida Saxbyho "You don't keep the fish, you keep the water!" ( "Nestaráme se o ryby, staráme se o vodu!" ) což pro korálnatce platí dvojnásob.
A jestli voda z RO je po třech letech skladování lepší než na začátku, tak klidně vypiju svoje moře i s rybama
Situace u zasolené vody je trochu odlišná. Nejde totiž již o pouhou kapalinu s nějakým ( i když celkem přesně definovaným ) složením. Je to roztok, který by se s trochou nadsázky dal přirovnat třeba k vínu. Pro jeho uchování v co nejlepší kondici je třeba splnit určité podmínky. Při jejich nedodržení se víno začne kazit až v konečné fázi není k ničemu. Se slanou vodou je to podobné, jen jí asi nikdo nebude ochutnávat a tak hůře rozpozná, jak na tom voda je ... Takže opět platí to co u osmotické vody - neskladovat zbytečně dlouho, nevymýšlet hovadiny a vyrábět si pouze potřebné množství.
V dobách, kdy RO stála několik desítek tisíc korun ( a není to zas tak dlouho jak by se mohlo při dnešních cenách zdát ) bylo nutné skladování vody řešit, neboť ne každý si mohl vysokou investici do RO dovolit. A tak se tedy voda dovážela, převážela, prodávala a ... skladovala. V té době se ale považovalo za úspěch udržet při životě korálnatce, které dnes považuje mnoho akvaristů za "plevelné". Dneska je běžné nejen udržet při životě, ale také množit mnohem citlivější, náročnější korálnatce a to je mimo jiné mnohem lepšími možnostmi pro výrobu kvalitní vody. Nesnažme se to tedy kazit nesmyslným skladováním vody kvůli ušetření pár minut času nebo několika málo korun.
Na závěr bych připomněl slova Davida Saxbyho "You don't keep the fish, you keep the water!" ( "Nestaráme se o ryby, staráme se o vodu!" ) což pro korálnatce platí dvojnásob.
A jestli voda z RO je po třech letech skladování lepší než na začátku, tak klidně vypiju svoje moře i s rybama
350l mixed reef
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.cz
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.cz
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
-
- Pravidelný prispevovateľ do fóra
- Príspevky: 791
- Dátum registrácie: 24 Mar 2008 21:16
- Bydlisko: praha
Re: Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
viku jen jednu pripominku. osmoticka voda je vedle kyseliny fluorovodikove jedina vec na svete ktera rozpousti sklo. sice malinko ale vzhledem k nezadoucnosti kremicitanu ve vode je podle me skladovani ve skle nezadouci. jde o to kolik toho do sebe natahne?
- vik_33
- Dlhodobý návštevník fóra
- Príspevky: 3073
- Dátum registrácie: 07 Feb 2007 10:10
- Bydlisko: Ústí nad Labem
- Kontaktovať používateľa:
Re: Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
jj Martine, o tom skle vím. Na skladování je ale i tak lepší, než plasty. Nejdůležitější ale je používat rozum a nekřečkovat zásoby
350l mixed reef
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.cz
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.cz
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
Re: Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
OK, díky za info. Nemám sklony ke skladování vody, a osmózu si koupím. Ptal jsem se proto, že momentálně kupuju vodu osmotickou i slanou. A vzhledem k tomu, že zatím není odpar tak velký, osmotické vody z koupených 10L skoro neubývá. Tu mořskou během týdne spotřebuju. Ptal jsem se tady proto, že se mi dostáválo různých odpovědí na tuto otázku.
Až se znovu potkám s akvaristou co mi říkal o těch 3 letech, vyzvu ho ať to tady doloží a případně se zavazuju, že na to vypití koupím echt dlouhý brčko.
Až se znovu potkám s akvaristou co mi říkal o těch 3 letech, vyzvu ho ať to tady doloží a případně se zavazuju, že na to vypití koupím echt dlouhý brčko.
- tragett
- Dlhodobý návštevník fóra
- Príspevky: 2587
- Dátum registrácie: 30 Nov 2011 22:28
- Bydlisko: Libušín u Kladna
- Kontaktovať používateľa:
Re: Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
Piti nedoporučuji, bo pit hladovou vodu není příliš moudré... ) nicméně předpokládám, ze to bylo myslene s nadsázkou
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
GSM, WhatsApp: 721 889 434
Email: jirka.mayrich@seznam.cz
FB: Jirka Mayrich
Moje nádrž: Libušínský jedenapůlkubík
Email: jirka.mayrich@seznam.cz
FB: Jirka Mayrich
Moje nádrž: Libušínský jedenapůlkubík
Re: Jak dlouho vydrží voda z osmózy a namíchaná se solí?
Vtip s pitím byla reakce na tento vtipvik_33 napísal: A jestli voda z RO je po třech letech skladování lepší než na začátku, tak klidně vypiju svoje moře i s rybama