Pozor na vypadky prudu

Naša nutnosť nevyhnutná, spôsoby a opakovania údržby morského akvária.

Moderators: Roman, reicho, Superreefer

User avatar
kubrt
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Posts: 670
Joined: 15 Nov 2005 06:56
Location: TN

Post by kubrt » 04 Jun 2007 12:30

moguai wrote:Kubrte,diky,chapu.Jenom nevim,jestli ty pojistky budou rychlejší než jistič.Jestli jo,tak to má smysl :-).
Urcite bude, ale kde pouzijes poistky, tak za ne musi ist este ten istic kvoli pretazeniu, lebo poistky riesia len skrat.

User avatar
moguai
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Posts: 917
Joined: 18 Dec 2006 11:15
Location: Spomyšl

Post by moguai » 04 Jun 2007 12:33

kubrt wrote:
moguai wrote:Kubrte,diky,chapu.Jenom nevim,jestli ty pojistky budou rychlejší než jistič.Jestli jo,tak to má smysl :-).
Urcite bude, ale kde pouzijes poistky, tak za ne musi ist este ten istic kvoli pretazeniu, lebo poistky riesia len skrat.
Souhlasím,díky.Jinak se omlouvám,že v týhle diskuzi řešíme něco mimo hlavní téma.Jak jsem řekl,je mi tvého akvárka laomedone líto.

User avatar
Lukáš
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 2134
Joined: 16 Nov 2005 22:55
Location: Bratislava

Post by Lukáš » 04 Jun 2007 13:29

Aj mojej casti genofondu sa dari uplne v pohode, takze predpokladam skory navrat do povodneho stavu. A. yongei uz pomaly mozem prelomit na polovicu, nachystam aj nejake dalsie ulomky.

User avatar
laomedon
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 1946
Joined: 14 Nov 2005 16:31
Location: Badín
Contact:

Post by laomedon » 04 Jun 2007 14:44

lukáš len ty nič ešte nelám :D ešte bude času dosť. pekne pestuj a polievaj ...
Ak chcete mat niečo urobené poriadne, urobte si to sami. Napoleon Bonaparte
[url=http://www.reef.sk/viewtopic.php?t=889]Náš malý REEF[/url]

User avatar
miki
Už som čo to napísal
Už som čo to napísal
Posts: 350
Joined: 06 Feb 2006 12:09
Location: KOŠICE
Contact:

Post by miki » 04 Jun 2007 14:54

ani neviem co sa tu da napisat
nemam slov
ado je mi luto tvojich morskych kamaratov
kazdy piatok odchadzam a v nedelu prichadzam k akvariu.
takze toto sa moze stat kedykolvek i mne. mam zalozny zdroj -zatial nezapojeny pri vypadku prudu ked nan zapojim len cerpadlo s filtra (2400l) tak to ide asi 4 hod. mozno 5.
je to malo.

co by stacilo napajat pri vypadku?

pred kazdou komorou vo filtry mam okyslicovaciu komoru.
stacilo by prevzdusnovat komory aby neumreli bakterie?

popripade zapnut male napr 400l cerpadlo s prevzdusnovanim v akvariu?
500L

User avatar
shark
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1890
Joined: 22 Nov 2005 22:26
Location: Hněvotín

Post by shark » 04 Jun 2007 15:59

myslím že by bohatě stačilo zachovat funkci hlavního tlačného čerpadla ve filtru.pokud bude voda kolovat do AQ a zpět, tak není duvod k průšvihu.

User avatar
laomedon
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 1946
Joined: 14 Nov 2005 16:31
Location: Badín
Contact:

Post by laomedon » 04 Jun 2007 16:23

Shark ma pravdu ale len pre pripad kratkodobej nepritomnosti co bol moj pripad, ale v pripade ze by som bol mimo 2 tyzdne a aqua by ruplo po 2 dni tak 12 dni len na obehove cerpadlo by polozilo acropory a podobne citlive coraly. Ryby by samozrejme prezili bezproblemov.

Ja budem urcite mat na zoloznom zdroji aj streamove motory co maju maly odber 5-7 wattov.

Samozrejme hlavne obehove cerpadlo a backup obehove cerpadlo pre pripad ze to hlavne bude prave zdrojom poruchy :D

a to bude urcite minimum. Uz sme sa myslim rozhodly pre novy system v dome co budujeme a budu to dve rohove nádrže apropo vedel by niekto vyratat objem ? tu je nákres

Image

Image
Ak chcete mat niečo urobené poriadne, urobte si to sami. Napoleon Bonaparte
[url=http://www.reef.sk/viewtopic.php?t=889]Náš malý REEF[/url]

User avatar
vik_33
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 3100
Joined: 07 Feb 2007 10:10
Location: Ústí nad Labem
Contact:

Post by vik_33 » 04 Jun 2007 16:32

Sice mám moře teprve chvíli, ale ten problém je asi tady:
V laomedonově seznamu jsem napočítal 17 ryb, 6 krevet a spoustu dalšího "života" - na 240l AQ je to celkem dost i když AQ běží tak jak má. Když nastane problém s technikou, tak se to všechno vynásobí a ....
Při menším osazenstvu by dobře fungující AQ snad mohlo nějakou rozumnou dobu (hodiny) vydržet i úplně bez cirkulace, případně jen s menším oběhovým čerpadlem(dny), než někdo zasáhne. Co myslíte - mnohem zdatnější a zkušenější reefeři?

User avatar
Lukáš
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 2134
Joined: 16 Nov 2005 22:55
Location: Bratislava

Post by Lukáš » 04 Jun 2007 16:59

Samozrejme, problem bol ciastocne, resp. ak dam diplomaciu nabok tak hlavne vo vysokej koncentracii zivota v malom objeme. Kym pracuje filtracia, vsetko je ok, naopak ak filtracia a prudenie z okruhu vypadnu, netreba hovorit o dosledkoch. 10 ryb vyprodukuje za rovnaky cas dvojnasobne mnozstvo odpadu a spotrebuje dvojnasob. objem kyslika ako 5 ryb, resp. rovnaka uroven znecistenia a hypoxie sa dostavi za polovicny cas, atd. Jednoducha, aj ked len orientacna kalkulacia. Ja som mal stare 200 l AQ kvoli prerabke el. siete 2 dni bez prudu, bola tam len 1 ryba a nic sa nestalo (ani len koraly sa nezatvorili). Zavisi to aj od stavu filtra. Zaneseny filter s naakumulovanym detritom je vacsia casovana bomba ako udrziavany ,resp. vhodne dimenzovany filter.
17 ryb v takom AQ dnes nie je problem, samozrejme za predpokladu, ze vsetko funguje. Hold, neskoro je lamentovat. Btw. bude to pekna obyvacka. :wink: Nechce sa mi odratavat ten obluk, ale cca mi to od oka vychadza na 1000-1100 l.

User avatar
vik_33
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 3100
Joined: 07 Feb 2007 10:10
Location: Ústí nad Labem
Contact:

Post by vik_33 » 04 Jun 2007 17:23

Jj - bez oblouku se to počítá raz-dva :) je to nějakých 1280l a ten oblouk bude dělat něco kolem 300l mínus.

aquain
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1022
Joined: 17 Apr 2006 12:45
Location: PRAHA

Post by aquain » 04 Jun 2007 18:08

Upřímnou soustrast- osádky a majitele je mi líto a tak chci se svými skromnými radami pomoc při budování nového AQ

Akvárium téměř stejných rozměrů(vnitřní obloukovité panorama) 1 500x1 500x 1 320(výška)jsem dělal před cca 9 lety.(www.aquariuscz.cz)

1. Dekorace v takovém akváriu se špatně staví(prázdné rohy nádrže, útes je příliš strmý, vypadá to jak hromada kamení). Na pozadí jsou vidět příliš velké plochy holého skla a když použiješ dekorační pozadí jako já, tak se nezbavíš sinic.

2. Počítej s velkým manipulačním prostorem nad akváriem

3. Použij pulsační čerpadla(jinak v akváriu vznikají nezajímavé proudy)

4. Pokud budeš lepit sklo v duchu ¨čo si neurobíte sami¨ tak nevim-nevim

5. Vnitřní obloukovité panorama odráží nepříjemně okolní světla

6. Dobré je použít 1 000 W HQI

7. Stírací magnet nečistí jak by měl

8. Hodně štěstí

Snad jsem ti svými radami pomohl k budování krásného(bezporuchovému !) mořskému akváriu :wink:

User avatar
shark
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Posts: 1890
Joined: 22 Nov 2005 22:26
Location: Hněvotín

Post by shark » 04 Jun 2007 20:29

akorát se mi nezdá to natočení sedaček :lol: :lol: :lol: tušim to stejně otočíš na nádrže :wink: :D jinak tedy držim palce s novým projektem a snad se ti podobná zkušenost už nebude opakovat :wink: nepřál bych to nikomu

User avatar
moguai
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Posts: 917
Joined: 18 Dec 2006 11:15
Location: Spomyšl

Post by moguai » 04 Jun 2007 23:01

shark wrote:akorát se mi nezdá to natočení sedaček :lol: :lol: :lol: tušim to stejně otočíš na nádrže :wink: :D jinak tedy držim palce s novým projektem a snad se ti podobná zkušenost už nebude opakovat :wink: nepřál bych to nikomu
Souhlasím,osvětlené akvárium by mohlo rušit oko při sledování televize.I když,co dnes dávají,raději koukat na to, jak si poustevníček přebírá kameny :-).

User avatar
corsaire
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Posts: 217
Joined: 30 Mar 2006 17:51
Location: Praha

Post by corsaire » 04 Jun 2007 23:24

Laomedone, moc casto sem nepisu, ale kdyz jsem videl tvuj kybl na zacatku...
At se Ti podari to dat , co nejdriv do poradku.

P.S UPS je nutne vybrat s cistym sinusem na vystupu, jinak stream se nerozbehne.

User avatar
laomedon
Reef Expert
Reef Expert
Posts: 1946
Joined: 14 Nov 2005 16:31
Location: Badín
Contact:

Post by laomedon » 05 Jun 2007 00:08

práve som doknčil ďalšiu výmenu vody, spolu už cez 220 litrov. vizerá že prežije jedna jediná Acropora v odchovni. tam nebola až taká zlá voda ako v hlavnej nádrži :-(
Ak chcete mat niečo urobené poriadne, urobte si to sami. Napoleon Bonaparte
[url=http://www.reef.sk/viewtopic.php?t=889]Náš malý REEF[/url]

Post Reply

Return to “Údržba”