Akvariove ryby v Stredozemnom mori

Špeciality, Rozmnožovanie, Skupinové správanie a iné

Moderátori: Roman, reicho, Superreefer

Používateľov profilový obrázok
Lukáš
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 2165
Dátum registrácie: 16 Nov 2005 22:55
Bydlisko: Bratislava

Akvariove ryby v Stredozemnom mori

Príspevok od používateľa Lukáš »

Pred rokmi som tu písal o Lessepsianskej migrácii, ale asi to bolo ešte v starej, zmazanej časti fóra. V skratke ide o šírenie inváznych červenomorských rýb cez Suezský kanál do Stredozemného mora. K tomu dochádza cca od 70. rokov 20. stor., t.j. už nejakých 60 rokov - po vyrovnaní salinity pozdĺž kanála, kde sú aj 2 veľké jazerá, ktoré tomu v dôsledku extrémnych podmienok bránili počas prvých cca 100 rokov existencie prieplavu.

Migrácia je prevažne jednosmerná kvôli smeru prúdenia vody v kanáli a ten je zase daný výškovým rozdielom hladín dvoch dotknutých morí.

V prvej vlne migrácie boli sporadicky nachádzané hlavne nezaújímave pelagické ("sardinkoidné") druhy rýb, zopár druhov škeblí, kôrovcov a červov.

Neskôr cca od 90. rokov sa začali šíriť aj útesové druhy, ale stále ešte nie príliš zaujimavé pre akvaristiku - králičkovce Siganus rivulatus, S. luridus - v 2013 som ich už bežne pozoroval a lovil na dovolenke na Kréte; Sargocentron rubrum, Scarus ghobban, Pempheris vanicolensis v oblasti Cypru

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/in ... view/12055
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10. ... .tb00395.x

O ďalsích 10 rokov začali pribúdať nálezy vyslovene tropických koralových rýb, pričom už nešlo len o oblasti susediace so Suezským kanálom (Palestína, Izrael v okolí Tel Avivu), ale postupné šírenie týchto druhov na sever pozdĺž pobrežia Libanonu, Turecka až ku gréckym ostrovom. Druhy z "druhej" migračnej vlny sa zase začali šíriť ešte viac na sever - až k južnému a strednému Jadranu (Fistularia commersonii) alebo na západ (napr. Sargocentron rubrum na Malte).
Ale teda späť k akváriovým rybám. Že už nejde o náhodne vypustené jedince z akváriového chovu (na rozdiel napr. od nálezu Zebrasoma flavescens a Balistoides conspicillatum v blízkosti Barcelony alebo Z. xanthurum pri Sardínii) je dnes už pomerne jasné, aj keď nálezy viacerých druhov sú stále iba sporadické. Stabilné, množiace sa populácie druhov z predchádzajúcich migračných vĺn naznačujú, že aj tieto nové druhy by sa čoskoro mohli stať súčasťou fauny Stredozemného mora. A to aj s prispením trendu globálneho otepľovania. A tak sa môžme tešiť, že pri troche šťastia, samozrejme po ústupe korona-pandémie si na dovolenke v Grécku alebo Turecku budeme môcť uloviť ryby, a teraz dobre čítajte, ako napr.:

Acanthurus sohal

Pterois miles
Heniochus intermedius
Pomacanthus maculosus
... a čoskoro zrejme veľa ďalších.
Používateľov profilový obrázok
pepe
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Príspevky: 573
Dátum registrácie: 16 Jan 2006 14:17
Bydlisko: Brno

Re: Akvariove ryby v Stredozemnom mori

Príspevok od používateľa pepe »

Zajímavé!
Používateľov profilový obrázok
nanoreef
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 150
Dátum registrácie: 31 Dec 2018 21:49
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Akvariove ryby v Stredozemnom mori

Príspevok od používateľa nanoreef »

Naozaj zaujímavá predstava... človek si ide len tak na dovolenku niekam blízko - na Jadran, povedzme. Ide sa potápať. Okrem bežných jadranských potvoriek... voilá, plnohodnotné exotické akváriové ryby. Ak by sa náhodou povolil odlov a vývoz... nuž... :D
Mimochodom, ako je to v súčasnej dobe s odchytom a privezením rýb zo Stredozememného mora? Aj keď ja by som bol radšej za nejaké sapínovce, ak by sa im ráčilo pricestovať :lol:
Go forward... advance... That's the key to success.
Kvizak
Zapájam sa do diskusie
Zapájam sa do diskusie
Príspevky: 128
Dátum registrácie: 04 Apr 2018 09:39
Bydlisko: Liberec/Brno

Re: Akvariove ryby v Stredozemnom mori

Príspevok od používateľa Kvizak »

Super. Potapim se 20let, ale nad timto me nikdy nenapadlo ani premyslet...:) bohuzel se bojim, ze tim jak je videt rychly ubytek zivota ve Stredozeni (v Chorvatsku ci Recku), bude to asi jen kratkodoba vzpruha...:/

No je potreba doufat v lepsi v casy, kazdopadne diky zarozsireni obzoru...
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"