300l reff restart

Sem môžete písať príspevky o všetkom čo predchádza ale je aj nevyhnutné pre štart morského akvária.

Moderátori: Roman, reicho, Superreefer

csaba
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 14 Nov 2006 15:10
Bydlisko: Šurany

300l reff restart

Príspevok od používateľa csaba »

Zdravim

Tak som sa po roku rozhodol znovu zalozit Akvarko.
Povodne som musel zrusit koli stahovaniu a toto mam momentalne k dispozicii tak ho asi cez vianoce rozbehnem. Akvarko je naplanovane len na dva roky. Potom pride nieco okolo 500-600l. len chvylu potrva kym pripravim pre neho miesto (chcem tam mat privedenu vodu, odpad, elektriku nezavyslu na rozvodoch domu koli zalohovaniu a pod.).

Aqua je starsie a ma 120x50x50 s prepadom a filtrackou. Su k nemu aj trubky. Jedna sa ale o podivne rieseny system prepadu(Fa. ELOS).Na nete som nenasiel moc informacii ale pokusim sa opisat ako som pochopil funkciu tohto prepadu ja. Prepad je v zadnom rohu akvarka. Je rozdeleny na 4 komory.Zadna trojuholnikova je sucha(bez vody). Vpredu su tri. Stredna ma kos na nasavanie z hladiny, vychadza s nej trubka 60mm priemer a ide do filtracky. bocne dve su pre vodu vytlacnu cerpadlom. Z cerpadla ide trubka priemer cca 25mm hore bude Y a voda je rozdelena do bocnyh komor. Dolu maju bocne komory po 3 ks mriezkovych vytokov do akvarka. Na systeme sa mi paci ze cerstva voda vteka do akvarka relativne pomaly a dolu. Odsavanie je z hladiny. Obrovska nevyhoda je ze ak sa upchaju tie mriezkove vytoky tak voda bude pretekat nekontrolovane cez suchu sachtu do filtracky. Povodny majitel to prerobil tak ze tie dve bocne komory vynechal a pustil vodu z cerpadla cez trubku rovno do akvarka. To podla mna nie je dobre lebo v bocnych komorach ostava voda stat a je to zaciatok problemov. Snad to bude jasnejsie z obrazkov.

Moc sa mi nechce to prerabat, je to zo skla a vlepene silikonom.

Zaujimal by ma vas nazor, dik za kazdy postreh.

Aqua[attachment=1]z hora2.jpg[/attachment
Prílohy
schema2.jpg
z hora2.jpg
Používateľov profilový obrázok
vik_33
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 3073
Dátum registrácie: 07 Feb 2007 10:10
Bydlisko: Ústí nad Labem
Kontaktovať používateľa:

Re: 300l reff restart

Príspevok od používateľa vik_33 »

Zajímavé řešení. Měl bych dotaz - v případě, že to bude celé funkční - co se stane, pokud vypadne elektřina? Jak je zabezpečeno, aby celé AQ nevyteklo dolů do filtru?
350l mixed reef
Obrázok
Malé moře na Labi I
Malé moře na Labi II
vikovo.czObrázok
Jestli Ti chybí odvaha začít,už jsi se vzdal
Artec
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam
Príspevky: 36
Dátum registrácie: 12 Júl 2012 20:37
Bydlisko: Wien

Re: 300l reff restart

Príspevok od používateľa Artec »

Že by tomu zabránila ta přepážka ? Je to v podstatě princip klasických přepadů, akorát je zadní komora dutá a slouží jako pojistka. Předpokládám, že zadní část přepadu (směrem k duté komoře) je malinko výš než hladina vody a zároveň níž, než stěny akvária. Přívodní potrubí je ukončeno v horní části bočních komor přepážky. Nevidím v tom problém.
csaba
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 14 Nov 2006 15:10
Bydlisko: Šurany

Re: 300l reff restart

Príspevok od používateľa csaba »

Momentalne vybavujem stojan. v nedelu by mal byt doma. Pokusim sa to poskladat a nafotit. Dam este luhovat nejake kamene co mi ostali z uplne prveho akvarka. Nech to o dva tyzne mozem aspon napustit.
K prepadu: funkcia je naozaj podobna ako standartny prepad. v podstate sa do filtracky moze dostat len voda ktora je nad spodnou hranou nasavacieho kosa. Horsie je ze nie je rieseny nudzovy prepad.
Pokial sa trubka prepadu upcha(je priskrtena ventilom takze ista sanca tam je) tak vlastne stupne hladina v akvarku o objem filtra a moze pretiect cez zadnu "suchu" sachtu smerom dolu.
Druha moznost je, ze ak zarastu spodne mriezkove vytoky nastane to iste (na zaciatku riasa potom vapenna riasa). Stupne hladina v dvoch bocnych komorach a pretecie do suchej sachty.Co sa asi aj stalo podla stavu povodnej skrinky. V tej oblasti bola evidentne poskodena vodou.
Artec ta stena je vysie ako hladina a nizsie ako steny akvarka. ale je rovnako vysoka ako prepazky medzi komorami.
Tu by sa dala zvysit stena oddelujuca suchu sachtu kuskom plastu a slilikonom a voda by v podstate pretiekla z bocnych do strednej sachty a spet do filtracky.
V kazdom pripade to nie je bezudrzbovy system. Ale raz za tri mesiace hodit tie mriezky do octu asi nebude problem.

Sucha sachta sluzi na privedenie kablov k cerpadlam a k svetlu. Tiez to nie je zly napad.Je to celkom prakticke a z vonku nevidiet ziadne zmotane kable.Rad by som ju zachoval.

Vyriesim to asi tak ze rozdelim suchu sachtu na polovicu v rohu pojdu kable a dorobim tam v podstate este jeden nudzovy prepad s trubkou az do filtracky. Podla moznosti co najhlucnejsi, nech je akusticka signalizacia problemu z hlavnym prepadom (vecsi priemer trubky ktora bude koncit nad hladinou filtracky).
Takze ak mal niekto moc hlucny prepad tak sem s nim :D Vsetko zle je na nieco dobre.
Skusim to do pondelka skompletizovat a nafotit.
Naposledy upravil/-a csaba v 15 Nov 2013 14:49, upravené celkom 1 krát.
martin01
Dlhodobý návštevník fóra
Dlhodobý návštevník fóra
Príspevky: 1377
Dátum registrácie: 08 Sep 2011 19:21
Bydlisko: Doksy (Kladno)
Kontaktovať používateľa:

Re: 300l reff restart

Príspevok od používateľa martin01 »

Už jsem to tady jednou psal, podle mě je ideální, pokud je pro kabely udělaná samostatná trubka, dostatečného průměru, která sahá až nad možnou hladinu a nikdy se do ní nemá voda šanci dostat, mít jen vyvrtaný otvor je podle mě nebezpečné, po kabelech by se to v nejhorším případě mohlo dostat do zásuvky a vyhodí to pojistky.
csaba
Na REEFe len začínam
Na REEFe len začínam
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 14 Nov 2006 15:10
Bydlisko: Šurany

Re: 300l reff restart

Príspevok od používateľa csaba »

v dne nie je vyvrtana diera ale z dna je odrezany roh takze cela sucha sachta je priebezna. V kazdom pripade mas pravdu s tymi kablami. pokusim sa suchu sachtu uzavriet nad hladinou tak aby sa tam voda nedostala ani nahodou. Dik.
moře v Praze
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Pravidelný prispevovateľ do fóra
Príspevky: 520
Dátum registrácie: 26 Sep 2013 08:13
Bydlisko: Praha

Re: 300l reff restart

Príspevok od používateľa moře v Praze »

Já to nějak nechápu voda ti jde přeci přes hřeben, takže když vypne čerpadlo tak odteče max 1,5 cm z hladiny to 7,5 litru (přítoková roura musí být vedená nad hladinou a navrtaná, aby si přisála vzduch). A když se ucpe odtoková roura, tak pokud je filtr dělaný standardně vyčerpá se z poslední komory pro návratové čerpadlo max 15 litrů podle velikosti filtru, to by ti mělo zvednout hladinu v nádrži max 3cm. Nevím jak to přesně máš, ale mělo by stačit dolepit hranu suché komory do hrany akvárka a budeš v suchu :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Štart novej nádrže"