Viku, s tím tvrzením, že dnešní soli nevytěsňují z vody rozpuštěné plyny si dovolím nesouhlasit. Rozpouštění jakékoliv soli ve vodě je exotermní reakce a k vytěsňování rozpuštěných plynů dochází.
"Po napuštění potřebného množství vody ji necháme vytemperovat na pokojovou teplotu ( ideálně do druhého dne ). Potom si odvážíme o něco menší množství soli, než doporučuje výrobce v návodu ( přibližně to je 35g na litr ). Sůl nasypeme do vody při puštěném čerpadlu a necháme několik hodin míchat.Dnešní rychlorozpustné soli již není nutné míchat dny až týdny. Dříve bylo důvodem dlouhého míchání hlavně to, že u tehdejších, z dnešního pohledu "nedokonalých" solí, se ve vodě výrazně měnil obsah rozpuštěných plynů - sůl takzvaně "sežrala O2" a tím se výrazně měnil redox potenciál. Voda se tedy musela míchat delší dobu, aby se do ní dostal kyslík zase zpět. To dnes již není nutné a naopak, při delším míchání vody "bez života", často dochází k poklesu kh a také Ca a Mg. Mícháním se vytěsňuje CO2 z vody a dalším vzduchováním se toto vytěsňování ještě urychlí."
Toto celé smaž, je to hloupost. Anebo si kup rH metr, ověř si to a pak to smázneš taky.
Dnešní soli jsou v základu stejné jako ty dříve, pouze ubylo špatně rozpustných solí některých mikroprvků, byly nahrazeny lépe rozpustnými solemi. A navažovat se může přesné množství, které uvádí výrobce na obalu. Nebo si myslíš, že si z nás dělají srandu? Přesná váha soli do přesného objemu vody, tedy přesná navážka je oproti přesnosti měření hustoty vody přesnější v řádu desítek.
K tomu KH, v čerstvě připravené vodě je při rozpouštění zadržen oxid uhličitý z dodaných hydrogenuhličitanů. Kyslík tam není téměř žádný. Pravda, naměříš KH okolo 12°N, ale KH roztoků solí ve vodě nikoliv mořské vody. Ta z onoho roztoku vznikne až srovnáním rozpuštěných plynů (taky jedna z fyzikálně chemických podmínek, kterými z neznalosti opovrhuješ), hlavně tedy poměru rozpuštěného kyslíku a zbytkového oxidu uhličitého. Pořád platí to, co jsem říkal před x lety a ani za x let se to nezmění.
A změna obsahu vápníku a hořčíku? To jakože vysublimuje? Vysrážet se nevysráží, to by byl v sudu vidět (a rezavé "sraženiny" z RedSeaProCoral není ani vápník, ani hořčík, ale pouštní písek nafoukaný na soliska při odpařování mořské vody v solivaru).
Vzduchováním nemícháme, používáme čerpací hlavice. Na ni pak nasadím hadici, druhý konec umístím do filtru. Druhou hadici natáhnu z nádrže (s použitím sacího koše) směrem do vany; mám 3/4 hodiny na kafe a v klidu si užíváním kontinuální výměny vody. Není sice tak účinná jako klasický způsob, ale ušetřit se tahání 40 kýblů vody se určitě vyplatí. Cirkulace z nádrže do filtru se zpomalí, takže "ztráta" není až tak bolavá
Výrony sladké vody (přírodní voda s přiměřeným obsahem rozpuštěných plynů) na korálovém útesu neškodí, a ty u Austrálie opravdu jsou. Ale sodný vývěr (bezkyslíkatý roztok "chemikálie" uvolněný ze dna) v tomto prostředí by byla nenávratná katastrofa.
Prostudování obecné fyzikální chemie by nebylo na škodu, byť je to dost blbé, nezáživné a mnohdy nepochopitelné čtení.
Moderuješ, rozhodni sám, co smažeš. Hodně štěstí v pochopení problematiky přeje Rybka
Mě čeká kontrola bakalářské práce o dusičnanech v odpadní vodě před odevzdáním; není moje, o to je to těžší...